CHLIEB NATURA FAIR - kváskový

12.12.2012 15:04

Kvások : 1. deň 100 g ražná/špaldová múka + 100 ml vlažnej vody,  zmiešať a nechať na teplom mieste,

2. deň pridať 100 g ražná/špaldová múka + 100 ml vlažnej vody,  zmiešať a nechať na teplom mieste,

3. deň pridať 100 g ražná/špaldová múka + 100 ml vlažnej vody,  zmiešať a nechať na teplom mieste,

4. deň je kvások hotový. Uchovávať v chladničke alebo nechať vysušiť.

Postup pre chlieb : 

100 g špaldovej celozrnnej múky

100 g ražnej celozrnnej múky

Zmiešať s vlažnou vodou, pridať 2 PL kvásku, vymiesiť a nechať do druhého dňa na teplom mieste. Na druhý deň odobrať z tohto hotového cesta 2 PL a vrátiť do kvásku v chladničke/kŕmenie. Zvyšok cesta dať do pekárničky s teplou vodou cca 200 ml, pridať 1 ČL sojového lecitínu, 1 PL horčicového oleja, 1 ČL chilli a zmes múky s ostatnými prísadami, t. j.

200 g bielej múky,

100 g špaldovej celozrnnej múky,

100 g ražnej celozrnnej múky,

4 PL zemiakovej múčky,

2PL semiačok ľanových, 2 PL sézamových,  2 PL tekvicových

2 Čl soli, 2 Čl strúhaný chren, oregáno, granulovaný cesnak, rasca

Po zmiesení sa musí cesto odlepovať od stien.

Program : č. 12 ako domáci chlieb, cca 6 hod

Poznámka : zloženie múk ľubovoľne striedať, prípadne časť nahradiť bielou

                       múkou, dajú sa použiť aj ľubovoľné vločky

Späť