CHLIEB NATURA FAIR - kváskový
12.12.2012 15:04Kvások : 1. deň 100 g ražná/špaldová múka + 100 ml vlažnej vody, zmiešať a nechať na teplom mieste,
2. deň pridať 100 g ražná/špaldová múka + 100 ml vlažnej vody, zmiešať a nechať na teplom mieste,
3. deň pridať 100 g ražná/špaldová múka + 100 ml vlažnej vody, zmiešať a nechať na teplom mieste,
4. deň je kvások hotový. Uchovávať v chladničke alebo nechať vysušiť.
Postup pre chlieb :
100 g špaldovej celozrnnej múky
100 g ražnej celozrnnej múky
Zmiešať s vlažnou vodou, pridať 2 PL kvásku, vymiesiť a nechať do druhého dňa na teplom mieste. Na druhý deň odobrať z tohto hotového cesta 2 PL a vrátiť do kvásku v chladničke/kŕmenie. Zvyšok cesta dať do pekárničky s teplou vodou cca 200 ml, pridať 1 ČL sojového lecitínu, 1 PL horčicového oleja, 1 ČL chilli a zmes múky s ostatnými prísadami, t. j.
200 g bielej múky,
100 g špaldovej celozrnnej múky,
100 g ražnej celozrnnej múky,
4 PL zemiakovej múčky,
2PL semiačok ľanových, 2 PL sézamových, 2 PL tekvicových
2 Čl soli, 2 Čl strúhaný chren, oregáno, granulovaný cesnak, rasca
Po zmiesení sa musí cesto odlepovať od stien.
Program : č. 12 ako domáci chlieb, cca 6 hod
Poznámka : zloženie múk ľubovoľne striedať, prípadne časť nahradiť bielou
múkou, dajú sa použiť aj ľubovoľné vločky
———
Späť