Umenie zdravo žiť

28.05.2012 13:35

 

Toto je prednáška, ktorú sme mali s RNDr. Irenou Stingl a ktorú nám poskytla na uverejnenie, aby sme si mohli všetky zásady zdravého životného štýlu v kľude opakovať :

 

Človek by mal jesť to , čo potrebuje, ale väčšinou  je to, čo mu chutí.

Zdravie si však udrží len vtedy, ak mu chutí to, čo potrebuje.

 

                                                               Pyké, grécky lekár 200 rokov pred n. l

Jedálny lístok každého národa vychádza zo zvykov predkov a tie nie sú z hľadiska zdravej výživy vždy ideálne. Aj u nás majú ľudia nesprávne stravovacie návyky, ktoré sa dedia po celé generácie. Jeme veľa mastných, slaných a sladkých jedál, mnohí z nás sa prejedajú. Začarovaný kruh tradícií a návykov môžeme zmeniť len my sami.

Ako ?

Tak, že si začneme vyberať, pripravovať a jesť potraviny v zhode s prírodou .Je to metóda zdravého sedliackeho rozumu. Iste ste už počuli alebo čítali veľa odporúčaní v tomto smere .

Tu však podľa mňa platí pravidlo. Netreba všetkému uveriť, je potrebné informácie aj preveriť. V našom uponáhľanom živote, v honbe za senzáciou už nemusí platiť, že všetky informácie sú potvrdené vedou a výskumnými inštitúciami. Žiaľ veľakrát sú medializované aj správy nepotvrdené vedecky. Vo veciach, ktoré vás zaujímajú, vždy je potrebné obrátiť sa na odborníkov . Človek má byť opatrný, ide o jeho život a zdravie. Vďaka medicíne sa dajú choroby liečiť liekmi, ale život chorobami trpiacim ľuďom sa dá skvalitniť aj stravou.

 Ale my vieme, že dôležitejšia je prevencia ako liečba.

 Všeobecné rady

 Vyhýbajme sa:

·     nesprávnemu stravovaniu – priveľa bielkovín, cukru, alkoholu, nasýtených mastných kyselín a denaturovaných potravín( čo vlastne už nie sú živiny)

·     nesprávnym návykom v jedení – jeme to, čo nepredstavuje prirodzenú stravu, jeme prirýchlo a v nesprávnom čase

·     jedom, ako pochutiny, nikotín, alkohol , atď

·     toxínom zo životného prostredia ( insekticídy, pesticídy a herbicídy )

·     chemickým liekom

·     nesprávnemu spôsobu života, ktorý vedie k hnevu, stresu, strachu, agresiám a nezvládnuteľnému psychickému zaťaženiu                        

Odporúčané

Pravidelné raňajky – zdravý návyk

Raňajky nám dodávajú energiu a živiny na správne naštartovanie denných aktivít. Pravidelné raňajky znamenajú lepší príjem živín a pomoc pri udržiavaní zdravej telesnej hmotnosti. Keďže toto jedlo sa často vynecháva, Európania si musia začať uvedomovať význam raňajok.

Nezabudnime, že tráviaci proces je ráno ešte slabý. Podľa hladu a chuti, typu tráviacej aktivity, ale aj v závislosti od veku a pracovnej činnosti budú raňajky vyzerať rôzne.

Kto ráno potrebuje dlhší čas, aby sa prebudil, u koho hlad nastáva až neskoro dopoludnia, tomu stačí trocha ovocia alebo len čaj či šťava.

Nervovo vyťažení, skôr jemné povahy a ľudia so silným spaľovaním potrebujú, naopak, často výdatné raňajky.

Napr. kaša z obilných vločiek, obilných klíčkov s orechmi a hrozienkami, prípadne čerstvú zeleninu, celozrnný chlieb s rastlinným tukom, nátierkami alebo biely nízkotučný jogurt.

V každom prípade je dobré začať deň surovou stravou plnou enzýmov a vitamínov.

Poznámka : ( nesmie sa zahriať nad 40 stupňov ).

Obed

Od 10 h do 14 h prebieha pre mnohých ľudí najproduktívnejšia časť dňa. Potom výkonnosť opäť klesá, pričom opäť nastáva fáza pokoja, určená na trávenie.

Keď tráviaca sila dosiahne najsilnejšiu aktivitu, je najvhodnejší čas na obed. Ten má byť okolo 12 h. najväčším jedlom dňa.

Ideálna je obilná ryža so zeleninou, zemiaky upečené v rúre, k tomu dusená zelenina, bezvaječné celozrnné cestoviny s hlivou, so šampiónmi alebo iným druhom húb ( podľa sezóny) udusených na cibuľke. 3x do týždňa si doprajme mäso, najlepšie biele ( králik, morka ) alebo rybu so zeleninovým obložením. Povzbudzujúci účinok bielkovinového jedla maximalizujeme tým, že obmedzíme súčasný príjem tukov na minimum a úplne vylúčime prílohy ( sacharidy B ). Dôležité je potom 4-5 h nejesť, aby sme si boli istí, že všetko zo živočíšnej potravy už máte strávené a môžeme pokračovať v rastlinnej strave. Po obede by sme sa mali na 5-10 minút uvoľniť ( ak má človek viac času a príležitosti je dobré si vyložiť nohy na stôl ) , kým sa znovu pustíme do činnosti. Malá prechádzka pre dobré trávenie nám potom zmysluplne uzavrie poludňajšiu prestávku.

Večera

Zhruba od 18-20 h je ideálna chvíľa, v ktorej prijímame biologickú silu na malé jedlo.

Ak sme mali teplý obed, ideálne sú studené večere. Zo syrov sú najzdravšie nízkotučné tvrdé syry alebo cottage syr, nízkotučný tvaroh.

Mali by ste konzumovať veľa zeleniny, ovocia  a  vyvíjať športové aktivity.
Ovocie  občerství,  zelenina  lieči  a  obilie  vyživuje.

BIO PRODUKTY – sú pestované a vyrábané s použitím šetrných chemických látok, bez herbicídov.  Sú to produkty z tzv. kontrolovaných hospodárstiev. Musia dodržiavať prísne pravidlá a viesť evidenciu pri výrobe tak, aby mohlo byť preukázané nepoužitie chemikálií a správne zaobchádzanie s potravinou v potravinovom reťazci.

Tento princíp platí aj na ostatné potraviny: princíp z farmy na stôl, resp. na vidličku.

Čo to znamená, keď sa pri kontrole nájde v maloobchode na zdravie spotrebiteľa nebezpečný výrobok, stiahne sa z regálov a následne sa vráti až k výrobcovi, s ktorým sa to rieši a príjmu sa opatrenia.

Pri nákupe bio produktov platí dôslednejšia obozretnosť , lebo niekedy nepoužívanie postrekov zapríčiňuje pestovanie nezdravých plodín, aj nebezpečne plesnivých. Je možnosť vypýtať v obchodoch certifikáty o bio potravine, lebo žiaľ sú aj falšované výrobky na trhu, hlavne tie, ktoré sú podozrivo lacné a predávané v akciách. To už je ale zvláštna kapitola.

 V poškodených a plesnivých potravinách sa môžu vytvárať toxické chemikálie. Starostlivosť pri výbere potravín a jednoduché opatrenia, ako napríklad UMÝVANIE A ŠÚPANIE, môžu znížiť riziká.

 TRÁVIACI SYSTÉM

 To je vlastne 8 m dlhé „potrubie“ vinúce sa cez naše telo. Jeho jednotlivé časti sú prispôsobené svojim funkciám : ústna dutina, zuby, jazyk, slinné žľazy slúžia na prijímanie potravy, jej mechanické spracovanie a zmiešanie so slinami.

Pažerákom sa požuté sústo premiešané slinami v priebehu niekoľkých sekúnd posúva do žalúdka, aby to podstúpilo prvé intenzívne trávenie.

Ak sa potrava v žalúdku dobre premieša a bielkoviny sa strávia, postupuje v malých dávkach do tenkého čreva. Tu prichádza na rad definitívne trávenie sacharidov, tukov a bielkovín. Za správny priebeh trávenia zodpovedá výborne zladená spolupráca žalúdka, pečene, žlčníka, pankreasu, čreva, črevných žliaz a črevných svalov.

Ľudský žalúdok môže prijať viac ako jeden kilogram potravy. Počas dvoch až šiestich hodín ju pomaly uvoľňuje ďalej do tráviaceho ústrojenstva. Asi 12 hodín po tom, ako zažívacom traktom začne zostupovať prvé sústo, začne výstupná časť hrubého čreva vylučovaciu činnosť.

 Vhodná kombinácia potravín zabezpečuje správny vzťah k fyziológii trávenia človeka.

Schému rozdelenia potravín môžete pozrieť na obrázku.

Šípky ukazujú, čo sa s čím môže a čo nemôže vzájomne kombinovať.

 Potraviny rozdeľujeme do 2 hlavných skupín a troch podskupín :

 I.       Do prvej, hlavnej živočíšnej skupiny A patria :

-         všetky druhy mäsa, údeniny, hydina, ryby,

-          mliečne výrobky ( iba nízkotučné ), biely jogurt

-         a vajíčka.

II.    Do druhej, hlavnej rastlinnej skupiny B, patria :

-         všetky druhy obilnín ( pšenica, raž, jačmeň, ovos, proso, kukurica ),

-          pohánka,

-         všetky výrobky z celozrnných obilnín ( tmavý chlieb, celozrnné pečivo, koláče z celozrnnej múky alebo ovsených vločiek, krupica, obilné vločky a bezvaječné cestoviny),

-         strukoviny (fazuľa, hrach, šošovica, sója a všetky sójové výrobky vrátane tofu ),

-          zemiaky,

-          ryža natural,

-         músli bez cukru,

-         tekvicové, slnečnicové a iné semienka, sezam.

 Zeleninovú podskupinu tvoria

-         všetky druhy čerstvej, sušenej a mrazenej koreňovej, hlúbovej a šalátovej zeleniny,

-         húb,

-         korenia,

-         kečup,

-         sójová omáčka,

-         horčica

-         a zeleninové šťavy bez cukru.

 Ovocnú podskupinu tvoria

-         všetky druhy čerstvého, sušeného a mrazeného ovocia,

-         všetky druhy kompótov a džemov sladených prírodným sladidlom,

-         ovocné džúsy bez cukru.

 Do tretej podskupiny zaraďujeme

-          všetky druhy pražených a nesolených orechov.

 Neutrálne potraviny

Tuky ( najlepšie rastlinné lisované za studena ).

 Veľmi dôležitá je nielen správna kombinácia potravín, ale medzi každým jedlom musíme udržať potrebné časové odstupy.

 Prečkávací čas vyplníme vodou, minerálkou, bylinným čajom, troškou orieškov, ovocím alebo zeleninou.

 Nielen zdravé potraviny, ale aj zdravotne bezpečne

 Potravina je zdraviu bezpečná, keď ani krátkodobo, ani dlhodobo nespôsobuje pri konzumácii zdravotné problémy.

 Používajte nezávadnú vodu, alebo ju upravte tak, aby bola bezpečná.

Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny.

Vyberajte si potraviny, ktoré boli vyrobené bezpečnými postupmi, ako je napr. pasterizované mlieko.

Umývajte ovocie a zeleninu, hlavne ak ich konzumujete surové.

Nepoužívajte potraviny, ktorým uplynula doba trvanlivosti.

 Celozrnné potraviny 

Črevám chýba vláknina. Najlepším predpokladom našej pohody je vyvážená strava, ktorá neškodí a súčasne poskytuje všetko, čo telo potrebuje na svoje aktivity. Preto je dôležité zabezpečiť organizmu dostatočné množstvo vlákniny. Väčšinou jej konzumujeme málo. Vlákninou sa rozumejú pre človeka nevyhnutné zvyšky rastlinných pletív, medzi ktoré patria najmä celulóza, lignín, pektín, rastlinné gumy a slizy.

Ich najbohatším zdrojom sú :

·        obilniny,

·        strukoviny,

·        orechy,

·        zelenina,

·        a ovocie.

V ľudskom tele sa netrávia enzýmami, ale do istej miery sa fermentujú baktériami v čreve. Rozpustná vláknina odvádza z tela toxické látky a odpadové látky vzniknuté pri trávení potravy, znižuje kyslosť žalúdka, spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka. Vláknina vytvára gélové štruktúry, napĺňa žalúdok a tak znižuje chuť do jedla, v žalúdku existujú receptory spojené s centrom sýtosti v mozgu, preto je dobrá tiež pri redukčných diétach. Nerozpustná vláknina v čreve absorbuje množstvo vody, tým udržuje obsah čriev v pohybe.

 Výrobky z celozrnnej múky sú zdravé, ale musia byť aj zdravotne bezpečné. Znečistenia sú väčšinou na povrchovej časti otrubových častí, na tkz. pokožke zrna. Uznáva sa, že v prípade fyzického opracovania zrna na samotnom jadre zrna, t.j. lúpaním, odieraním, resp. brúsením, podstatná časť znečistenia sa dá odstrániť. Až do 80 – tych rokov bolo obilie pred mletím na múku pripravené odieraním, resp brúsením. Pri výrobe celozrnných múk najnovšie technológie v zahraničí už majú zaradené aj odieracie stroje na odstránenie pokožky zrna.

 Posledných 60 rokov sa na výrobu pekárenských produktov ako chlieb, pečivo, cestoviny ale žiaľ aj niektoré cereálie obvykle používa len vnútorná časť pšeničného zrna vo forme čistej bielej múky. Dôvod je ten, že zavedením valcových mlynov na začiatku 20. storočia, odstraňujúcich z obilného zrna šupku a klíček, sa ľuďom dostáva to menejcennejšie.

 Biela múka neobsahuje  :

-         vlákninu z otrubových častí zrna,

-         klíček s vitamínmi a enzýmami,

-         ani aleuronátovú vrstvu s minerálnymi látkami.

 Biela múka je v porovnaní s celozrnnou ochudobnená o nasledujúce živiny v %:

 ·      bielkoviny 19,

·      tuky 36,

·      solí 63,

·      železo 70,

·      vápnik 54,

·      zinok 77,

·      fosfor 50,

·      karotén 100,

·      vitamín B1 85,

·      vitamín B2 50,

·      vláknina 98.

 Špalda  (pšenica špalda)

je prastará obilnina, ktorá má výnimočné zloženie a chuť.

Tento nešľachtený druh obilniny patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny vôbec a vyznačuje sa rovnomerným obsahom kvalitných nutričných látok.

Zrnká obaľuje dvojitá pleva, ktorá ich veľmi dobre chráni pred kontamináciou škodlivinami a chorobami.

Dá sa povedať, že špalda a výrobky z nej sú mikrobiologicky najčistejšie lebo každé zrno sa nachádza ešte v uzatvorenej šupke, pleve. Semená idú po žatve na lúpačku. Potom na ďalšie spracovanie.

Je už daná možnosť na domáce pečenie chleba zo zdravej plnohodnotnej múky vyrábanej z lúpaného obilia.

 Záver :

Ako zvládnuť rakovinu ?

Tak ako všetko, aj rakovina má svoju príčinu a podlieha istým pravidlám. Sú veci ktoré nám škodia a rakovinu spôsobujú, a sú aj veci, ktoré nám prospievajú a rakovinu odstraňujú. Je to prirodzené. Naše telo disponuje až neuveriteľnými samo uzdravovacími schopnosťami.

Občas sa bohužiaľ stáva, že si človek prečíta o úžasných účinkoch marhuľových jadierok, alebo o tom, ako riasy vyliečili človeka z rakoviny, a povie si, že to ostatné nepotrebuje - vsadí len na jedného koňa. A sú aj ľudia, ktorý si povedia "Liečiť sa budem, ale ranný rituál - kávu s cigaretkou si neodpustím, to si radšej zvýšim dávkovanie liečivých produktov." Ak vám môžem poradiť, neurobte tieto chyby. S rakovinou sa nevyjednáva.

Pozrime sa najskôr čo sprevádza rakovinu (rozumieť čo musíme zmeniť, aby došlo k vyliečeniu):

1. Všetci onkologicky chorí ľudia vykazujú známky zatoxikovaného tela.

2. Všetci onkologicky chorí ľudia sú silne prekyslení...

Prekyslenie je zvrat prirodzenej zásaditej reakcie vnútorného prostredia ľudského organizmu na kyslú, v dôsledku kyselinotvornej stravy civilizovaného človeka. Dnešná strava prevažnej väčšiny ľudí je na 98% kyselinotvorná. Adekvátna strava človeka má však byť v priemere z 80% zásadotvorná a len z 20% kyselinotvorná. Táto zmena, ktorú uskutočnil človek, je jednou z hlavných príčin väčšiny ľudských chorôb.

3. ...v dôsledku prekyslenia sa v črevách nachádza minimálne množstvo probiotických a veľké množstvo patogénnych baktérií, plesní a kvasiniek.

4. Všetci onkologicky chorí majú fatálny nedostatok vitamínov, minerálnych látok, enzýmov, antioxidantov a ďalších zdraviu prospešných fytochemikálií.

5. Všetci onkologicky chorí majú výrazne oslabený imunitný systém.

6. Väčšina onkologicky chorých prežívala pred prepuknutím stresové, a/alebo depresívne obdobie.

Body 1 až 5 riešime totálnou zmenou stravovania a životného štýlu.

Musíte si uvedomiť, že To ako ste žili doteraz vyústilo do rakoviny, a keď sa jej chcete zbaviť, musíte skrátka urobiť ZMENU !

Bod č.1 - detoxikácia: Je kľúčovým bodom celého programu, pretože nahromadené toxíny sú hlavným dôvodom vzniku nádorov. Operatívne odstránenie nádoru bez detoxikácie je len dočasným riešením, pretože nádor, ak si ho už telo vytvorí, má zmysel a svoju funkciu.

 K bodu 6: POZOR !

Naša myseľ je v uzdravovaní veľmi dôležitým faktorom. Už ste sa niekedy zamysleli nad tým, ako je možné, že rovnaký liek nezaberie na rovnakú chorobu rovnako ? Prečo jednému pomôže a druhému vôbec .

Tajomstvo - prestaňte tajiť svoje zlé činy ktoré vás ťažia. Všetci ich máme, nielen vy. Hovorte o tom a ospravedlňte sa všetkým ľuďom ktorým tieto činy uškodili. Podľa možností sa pokúste o nápravu.

Skrývanie sa - prestaňte sa skrývať pred ľuďmi. Ak niekomu niečo dlhujete, alebo s ním máte niečo nedokončené, dajte si s týmto človekom stretnutie a pokúste sa nájsť rozumné riešenie.

Ľutovanie sa - čo najskôr sa prestaňte ľutovať a začnite konať. Keď sa ľutujeme, nerobíme nič. Nemáme žiadnu snahu niečo riešiť, len sedíme, plačeme...a ničíme si tým celé telo, pretože naše telo sa s našou mysľou neustále ovplyvňujú.

Obviňovanie iných - neobviňujte iných za vašu chorobu, ani za čokoľvek čo sa vám v živote stalo. Aj keď má všetko svoju príčinu, určite ste aj vy veľa krát urobili niečo čo nedopadlo tak ako ste pôvodne chceli, a namiesto pomoci ste niekomu nechtiac ublížili. Možno je to aj prípad tých ktorých obviňujete. Pokúste sa na vec pozrieť aj z pohľadu toho druhého.

Seba obviňovanie - neobviňujte ani seba. Keby ste pred pár rokmi vedeli že vo vás začína rakovina, a keby ste poznali jej príčiny, určite by ste niečo urobili. Teraz to už viete a nikdy nie je neskoro na začatie iného, lepšieho a zdravšieho života.

Hanba - nehanbite sa. Vaša choroba nie je dôvod na hanbu, je to dôvod na zmenu. Ak ste vo svojom doterajšom živote narobili zlé veci (kto ich nenarobil nech prvý hodí kameňom) tak ich napravte - bez hanby. Pocit hanby prenechajte tím, ktorí svoje zlé činy nenaprávajú.

Súcit - snažte sa nevyvolávať v ľuďoch súcit a nevyvolávajte ho ani v sebe. Ono to neznamená, že máte byť bezcitný/á voči utrpeniu iných. Ide len o to, že keď sa dozviete o susedovom veľkom utrpení a začnete "trpieť s ním", jemu tým nepomôžete a sebe zbytočne uškodíte, pretože vaša myseľ začne vaše telo ovplyvňovať tým horším spôsobom. Snažte sa myslieť pozitívne. Ak si to situácia vyžaduje, susedovi samozrejme pomôžte, ale netrpte s ním.

Pocit zlyhania - prestaňte si myslieť, že ste v živote zlyhali. Ak máte pocit, že ste zlyhali pri výchove svojich detí, stretnite sa s nimi a porozprávajte sa o tom. Ak stretnutie z akéhokoľvek dôvodu nie je možné, napíšte svoje pocity do listu a pošlite im ho. A ak za zlyhania považujete svoje neetické činy, napravte ich. Uvidíte aký úžasný pocit vám to dá.

Pocit zomierania - nemyslí sa tým skutočné zomieranie, ale to ste asi pochopili. Nezaťažujte sa zomieraním, na to bude dosť času o pár desiatok rokov. Teraz presmerujte svoju pozornosť na dôležitejšie veci. Dajte si trebárs záväzok, že vždy keď sa prichytíte (alebo vás prichytia) pri "zomieraní", budete musieť...dosaďte si tam čo len chcete, napr. urobiť klystír, alebo vypiť pohár vody s rozrobenou lyžičkou chilli... Veď ono vás to zomieranie čoskoro prejde :-

Pocit zbytočnosti - pravdepodobne nemáte čo robiť, nemáte komu pomáhať. Poobzerajte sa okolo seba, je veľa ľudí ktorí potrebujú pomoc. Pre niekoho je pomocou už to, že sa s ním niekto porozpráva o jeho problémoch (pozor na zbytočný súcit). Pomáhajte, pomáhajte a pomáhajte čo vám sily stačia. Nebudete zbytočný/á, budete pre niekoho potrebný/á a ľudia vás budú mať radi. Ten pocit a to "ďakujem" stoja za to  :-)

Apatia - je veľmi ťažké byť v apatii a uvedomovať si to. Ešte ťažšie je niečo s tým urobiť. Poproste svojich blízkych, aby vás upozornili na tento stav keď ho u vás zistia (príznaky: nečinnosť, odovzdanie sa osudu, "zloženie zbraní"). Keď vás na to upozornia, nečakajte kým tento stav sám prejde. Oblečte sa a choďte von buď na prechádzku, alebo ešte lepšie - zašportujte si (viem, v tomto stave je ťažké vyvinúť akúkoľvek činnosť, ale nikto netvrdil, že uzdravenie sa z rakoviny bude ľahké. Boj s rakovinou je vlastne boj so sebou samým). Počas prechádzky, alebo športovej činnosti dýchajte zhlboka a pozerajte sa do diaľky. Všimnite si, že keď je človek v zlých psychických stavoch, väčšinou má plytké dýchanie, je "zahľadený" do seba, pri chôdzi má hlavu dolu a hľadí len cca meter pred seba a len na blízke predmety. Hovorí sa tomu, že kontroluje príliš malý priestor. Tieto stavy môžeme ovplyvniť jednoduchým trikom - dýchajte vedome, plnými pľúcami a pozerajte sa do diaľky, na predmety v čo najväčšej vzdialenosti od vás. Snažte sa kontrolovať čo najväčší priestor. Robte to každý deň.

Beznádejnosť - tento pocit mávame vtedy, keď nevidíme žiadne riešenie nášho problému. Riešenie vášho problému máte práve pred sebou, takže tento pocit pokojne hoďte za hlavu. Ak vás tento pocit prepadne aj počas liečby, kliknite si na odkaz hore a ešte raz si pozrite video. Sú v ňom ľudia, ktorí si prešli podobnou skúsenosťou a prežili...

Seba ponižovanie - prestaňte si myslieť, že ste slabšia a menejcenná. Vašu "cenu" a silu určujú vaše skutky a sila vašej mysle. Robte veci tak, aby ste sám/sama pred sebou obstál/a, a aby si vás ľudia vážili (ale nevyžadujte to od nich).

Nezaslúžim si - aj k tomuto pocitu možno dôjde. Každý si zaslúži druhú šancu, aj vy. Je jedno čo ste doteraz robili. Dôležité je to, čo budete robiť odteraz.

Zármutok, žiaľ, zúfalstvo  - pokojne sa vyplačte, ale hneď potom sa zodvihnite a choďte von. Platí to čo u apatie - štyri steny neliečia.

Strach - je prirodzené, že sa bojíte. Ale aj táto emócia je nežiaduca a neprospieva vám. Veľa študujte na internete o zdravých potravinách a o účinkoch týchto potravín na vaše zdravie. Utvrdzujte sa v tom, že robíte pre vaše uzdravenie maximum. Dosiahnete tým minimálne to, že zmenšíte svoj strach, a aj to je úspech. A ktovie, možno aj táto potravina, alebo doplnok skutočne dopomôžu k vášmu uzdraveniu.

Nevyjadrená zlosť - ak ste nahnevaný/á, nebojte sa to dať najavo. Nevyjadrená zlosť je horšia, pretože vo vás zostáva a otravuje váš organizmus dlhšie ako keď ju vyjadríte. Samozrejme nie je to ideálna emócia a snažte sa čo najskôr upokojiť. Presne tak, choďte von. Ak máte vo vašom okolí les, choďte trochu hlbšie, tak aby vás nikto nevidel a nepočul (a nemal za blázna :-)), zoberte do ruky čokoľvek čím sa dá udierať, nájdite si starý, práchnivý, odumretý strom a mláťte, bite, kričte a nadávajte koľko sa vám ráči. Budete prekvapený/á čo z vás za tú chvíľu vyjde, a aký pokoj vo vás nastane...

Nenávisť - chvíľkovú nenávisť (napr. pri rodinnej hádke) riešte hneď ako ju pocítite. Uvedomte si, že ju práve zažívate a pokúste sa ihneď ukončiť hádku. Poproste druhú stranu, aby si s vami sadla a pokúsila sa nájsť rozumné riešenie, ktoré bude vyhovovať obom stranám. Nie je to jednoduché, ale je to potrebné. Dlhodobú nenávisť pociťujeme voči človeku s ktorým máme nedoriešené konflikty. Doriešte ich. Snažte sa ich urovnať kompromisom, ale keď to nepôjde, tak aj za cenu toho, že to budete vy kto ustúpi. Hlavne konflikt definitívne ukončite a prestaňte nenávidieť.

Zlosť, hnev - vždy keď sa prichytíte pri tejto emócii, porozmýšľajte nad tým prečo ste vlastne rozhnevaný a či je hnev nevyhnutný. Ako náhle začnete analyzovať svoju emóciu (situáciu), emócia zmizne (platí to aj pre ostatné vyššie popísané emócie). Je to jednoduché - buď necháte emóciu nech ovláda ona vás, alebo pomocou uvažovania preberiete vládu nad sebou vy. Začnite vládnuť.

Fyzická bolesť - odoberá životnú energiu, radosť zo života, a núti vás myslieť stále na chorobu. Pokojne použite "liek" na utlmenie bolesti. Nie je to práve ideálne riešenie, ale trpieť tiež nie je rozumné.

Nepriateľstvo - prestaňte mať nepriateľov a prestaňte byť nepriateľom. Urovnajte všetky svoje vzťahy a konflikty. Ak druhá strana nemá záujem urovnať konflikt, urovnajte ho aspoň  sama v sebe. Nehnevajte sa na človeka len preto, lebo on sa hnevá na vás...

Nuda - je to jedna z tých lepších emócií. Skrátka len začnite niečo robiť. Čokoľvek čo vás baví, alebo napadne.

Ďalej nasledujú emócie, ktoré na vaše uzdravenie vplývajú pozitívne. Ideme od lepších k ešte lepším  :-)

Spokojnosť

Záujem (o život, o dianie okolo seba, o ľudí...)

Radosť

Nadšenie

Estetika (tvorenie pekných vecí. Ako dieťa vás bavilo kreslenie ? Kreslite. Sledovali ste ako dieťa vašu starkú ako robila trebárs kraslice a chceli ste to vyskúšať ? Urobte to. Máte radi drevo a prácu s ním ? Tak s ním pracujte, vytvorte niečo pekné, hodnotné. Vydarené "diela" môžete darovať tým ktorých máte radi. Budete so sebou spokojný/á a to je veľmi dobrá emócia, ktorá vás posúva k vyliečeniu)

Akcia -robiť niečo pre radosť. Robte čokoľvek, len neseďte medzi štyrmi stenami. Urobte niečo, čo ste vždy chceli urobiť, ale doteraz ste na to nemali čas, alebo to bolo príliš pochabé na to, aby ste to urobili. Nestarajte sa o to čo povedia druhí. Vy ste dôležitá, nie oni.

Hry - zavolajte si priateľov a zahrajte si karty, človeče nehnevaj sa, volejbal, alebo čokoľvek čo ste radi hrávali. Hrajte sa s malými deťmi, "nakazia" vás radosťou a bezstarostnosťou.

 Inštrukcie ohľadom stravovania:

Úplne a bezpodmienečne vylúčiť z jedálneho lístka:
Alkohol, cigarety, káva, cukor a všetky produkty v ktorých sa cukor nachádza, mlieko, mliečne výrobky a všetky produkty v ktorých sa nachádza mlieko (výnimkou je bryndza, uprednostňujte pravú bryndzu z nepasterizovaného ovčieho mlieka), mäso, všetky mäsové výrobky, vajíčka (človek s rakovinou musí všetku živočíšnu stravu {okrem tučných rýb a bryndze} vylúčiť úplne!), sóju a sójové produkty, bielu múku a potraviny z bielej múky, margaríny, umelé sladidlá, syntetické multivitamíny, sýtené a sladené minerálne vody, potraviny obsahujúce niektoré nebezpečné E - čka (www.emulgatory.cz/seznam-ecek), soľ (netreba vylúčiť úplne, stačí znížiť príjem), grilovanie, vyprážanie, pečenie. Na prípravu jedál a ich ohrievanie nepoužívať mikrovlnku !

Zaradiť do jedálneho lístka:
Riasy Chlorella, Spirulina, probiotiká (najlepšie viacdruhové a v sile aspoň 7 - 8 miliárd baktérií v jednej tbl.), silný prírodný multivitamín (s B - komplexom o sile 100 mg), vitamín B3, kyselina Pangamová (vitamín B15), kyselina Lipoová (vitamín B13), (B15 ani B13 nebývajú zastúpené v multivitamínoch, ani v B - komplexoch), vitamíny C, D3, E, silné proteolytické enzýmy, zelený čaj sypaný, Cal - Mag, Praslička Roľná, surová zelenina, zeleninová šťava, kyslá kapusta, živé klíčky, sušené pšeničné klíčky ,marhuľové jadrá (vitamín B17), ľanové semená, zázvor, škorica, cesnak, otruby (ovsené, pšeničné, ryžové), celozrnné potraviny, strukoviny (všetky okrem sóje), kurkuma + čierne korenie, chilli, orechy, extra panenský olivový olej, ľanový olej, tekvicový olej, rybí olej, tučné morské ryby (max 1 - 2 x týždenne), kokosový tuk, UME ocot, ovocie, Stévia, koreniny (bazalka, oregáno, aníz, klinček,...)

Konkrétne vhodné potraviny:

Obilniny: pšeno, pohánka, ovos, ovsené krúpy a vločky, ovsené otruby, ryža celozrnná, ryžové otruby, pšenica, pšeničné vločky a otruby, jačmeň, jačmenné krúpy a vločky, raž, ražné vločky, celozrnný chlieb, celozrnné múky, naklíčené obilniny, atď...

Zelenina: všetka - uhorka, hlávkový šalát, kel, kapusta (všetka listová zelenina), kyslá kapusta surová, červená repa, mrkva, petržlen, zeler (v podstate všetka koreňová zelenina, aj jej vňať), kaleráb, karfiol, reďkovka, cibuľa, pór, cesnak, pažitka, paprika, chilli, chren, zázvor,...skrátka akákoľvek zelenina je lepšia ako žiadna zelenina. Prednosť má vždy surová zelenina.

Strukoviny: fazuľa (rôzne druhy), cícer, hrach, šošovica (rôzne druhy). 

Ovocie:  pomaranč, mandarinka, citrón, grapefruit, pomelo, jablko, hruška, slivky (rôzne druhy), marhuľa, broskyňa, čerešne, višne, jahody, ríbezle, maliny, ostružiny, egreše, čučoriedky... (ak máte na výber z viacerých druhov, uprednostňujte citrusy a drobné, kríkové, bobuľovité ovocie). S ovocím trochu opatrnejšie, užívať v malých dávkach. Aj fruktóza je cukor..

Orechy a semená: V prvom rade marhuľové jadrá, ďalej mandle, vlašské orechy (zdroj Koenzýmu Q10), lieskové oriešky, kokosový orech, para orechy, jedlé gaštany, slnečnica, sezam, ľan, mak, tekvicové semená, olivy, atď... Orechy a semená užívajte denne a hojne, striedajte druhy. Nevyhadzujte ani semiačka z jablka, rozhryznite a zjedzte ich. Aj ony obsahujú vitamín B17 (amygdalin).

Bylinky a iné: bazalka, oregano, tymian, kôpor, majoránka, kari korenie, rasca, paprika sladká, aj palivá, chilli, kurkuma, čierne korenie, škorica, šalvia, rozmarín, bobkový list, bylinkové čaje (Praslička Roľná, Žihľava Dvojdomá, Mäta Pieporná), kvalitné, za studena lisované oleje (extra panenský olivový, ľanový, tekvicový, rybí), slady (pšeničný, ryžový, jačmenný, kukuričný. So sladmi opatrne, obsahujú glukózu), baza čierna, tučné morské ryby, UME ocot, bryndza, atď...
 

Zásadotvorné potraviny
1. reďkovka, brokolica, uhorky, špenát, zázvor, cesnak, cibuľa, citrón, paradajky, jablkový ocot, mladý jačmeň
2. čistý lecitín, huby, karfiol, melón, mango
3. sušené figy, paradajky, mrkva, hrušky
4. zeler, repa, zeleninová vňať
5. hlávkový šalát, kapusta, čierna melasa, nepasterizované olivy, jablkový ocot, med
6. fazuľa, hrozienka, pomaranče, plzenské pivo
7. banány, jablka, maliny, marhule, zelený a bylinný čaj, nepražené a nesolené orechy, surové zemiaky, pšeno

Kyselinotvorné potraviny
1. Bravčové, hovädzie a teľacie mäso, hamburgery, ustrice, údeniny, cukor
2. kraby, homáre, morské  raky, moriak, kurča, káva, čaj čierny, perlivé nápoje, biela ryža, vinný a bežný ocot, mlieko
3. ryby, ostatné druhy mäsa, vajíčka, likéry, čokoláda, tvrdý syr, rebarbora
4. prírodná a divoká ryža, šošovica, ovos, pivo, víno, cestoviny, pečivo z bielej múky
5. celozrnný chlieb, margarín, orechy
6. maslo, smotana, jačmeň
7. tvaroh, mäkký syr
 

Späť